03-12-2018 | Langebaan

Swings wint de 5 km in Japan

Op de ISU World Cup in Tomakomai (Japan) heeft Bart Swings de 5000 meter gewonnen. Hij haalde het voor zijn Noorse trainingsmaatje Sverre Lunde Pedersen en de Nederlandse coming-man Patrick Roest. In de wereldbekerstand van de 5000 meter rukt Swings door deze overwinning op naar de vierde plaats.

"IJs en weder dienende" is een bekende uitdrukking als het gaat om buitenijs. Bart had het voordeel dat hij kon starten in de eerste rit. De ritten daarna begon het harder te regenen en stak ook de wind een tandje bij. Dat heeft ongetwijfeld een rol gespeeld, maar het zou te ver gaan om de overwinning van Swings alleen daar aan te danken. Bart is een doorbijter die goed omkan met zware en wisselende weersomstandigheden, die hij gewoon is van bij het skeeleren.

Voor de volgende ISU World Cup keren de langebaanschaatsers terug naar Europa. In de gloednieuwe ijshal van het Poolse Tomaszów Mazowiecki vindt dan de derde manche plaats. In november reden ook al de junioren daar hun wereldbeker. Het ijs bleek daar toen zwaar en vrij traag. Mogelijk dus opnieuw zware omstandigheden, maar regen en wind zullen deze keer geen rol spelen.