16-12-2018 | Langebaan

Vosté wint 1500 meter in B-groep

Op de ISU World Cup in Heerenveen heeft Mathias Vosté zaterdag de 1500 meter gewonnen in de B-groep. De Bruggeling die in Friesland woont, schaatste op zijn thuisbaan Thialf naar een nieuw persoonlijk record van 1:46.51. Hij bleef daarmee enkele bekende namen voor, zoals de Nederlander Marcel Bosker en de Pool Zbigniew Bródka, in 2014 nog Olympisch kampioen op deze afstand. Op zondag bevestigde Mathias, met een tweede plaats in de B-groep op de 1000 meter. Dankzij deze prestaties promoveert Mathias naar de A-groep én plaatste hij zich voor het wereldkampioenschap Afstanden, het Europees kampioenschap Sprint en het wereldkampioenschap Sprint.

Voor de buitenwereld komt deze prestatie van de 24-jarige Bruggeling misschien als een verrassing, maar deze overwinning komt niet zomaar uit de lucht vallen. Vosté was enkele jaren geleden nog de sterke man binnen het Belgische shorttrack-team, maar zag voor zichzelf meer toekomst weggelegd op de langebaan. In de schaduw van Bart Swings kon hij zich de voorbije jaren zonder al te veel druk van buitenaf stap voor stap ontwikkelen in deze discipline. Hij boekte daarbij voortdurend vooruitgang, met vorig jaar al een Olympische deelname als een eerste bekroning. Als Mathias de komende jaren dezelfde progressie blijft maken, mogen we nog heel wat van hem verwachten op het internationale toneel.

Ook Bart Swings deed het alweer uitstekend in Heerenveen. In de A-groep van de 1500 meter werd hij nog achtste, maar kort daarna reed hij alweer naar het podium op de mass start. Hij haalde brons, na de twee Zuid-Koreanen Cheonho Um en Jaewon Chung. Um blijft uiteraard leider in de wereldbekerstand, Bart Swings staat tweede.

Mathias Voste, winst 1500m langebaan World Cup 2018/2019