19-12-2018 | Algemeen

Belgische schaatsers maken kennis in Nederlandse polder

BIDDINGHUIZEN (Belga) – Vijftig Belgische schaatsers hadden zich dit weekeinde verzameld op een drie kilometer lange kunstijsbaan in de Nederlandse polder. De Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie (KBSF) wilde daarmee laten zien dat schaatsen meer is dan Bart Swings.


Schaatsers uit Lommel, Brugge, Torhout, Gent en Brussel zijn doorgaans aangewezen op natuurijs om hun sport te beoefenen. Op Flevonice in Biddinghuizen tussen de rietvelden leerden ze elkaar, goed herkenbaar door de Belgische kleuren, kennen en probeerden ze veel kilometers te maken.


Het is een initiatief van KBSF-bestuurslid Dirk Verstraete. ,,We willen een recreatieve basis leggen voor het schaatsen. Daarop kunnen prestaties worden gebouwd.” Door het succes van Swings is de KBSF gegroeid van 350 naar 550 leden. Er wordt gesproken over samengaan met de overkoepelende bonden op het gebied van kunstschaatsen en skeeleren.


Van de schaatsers, die ’s ochtends om zeven uur van start gingen, legde Joachim Bourgonjon de meeste kilometers af. De 37-jarige Bourgonjon kwam tot tweehonderd kilometer. Dat is de lengte van de klassieke Friese natuurijsschaatstocht langs de Elf Steden, die door de opwarming van de aarde na 1997 niet meer is gehouden.

 Belgendag Flevonice