Plannen voor Wintersportcentrum in Herentals | KBSF: Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie / FRBPV : Fédération Royale Belge de Patinage de Vitesse
19-12-2018 | Algemeen

Plannen voor Wintersportcentrum in Herentals

HEERENVEEN (Belga) - Met het succes van Bart Swings tijdens de Olympische Spelen wordt het tijd voor een wintersportcentrum in Vlaanderen. En als het aan Yoleen Van Camp, federaal parlementslid voor de N-VA, ligt komt dat centrum in Herentals.

Een 400-meterbaan, al dan niet overdekt, moet de basis worden van het centrum. Een dergelijke voorziening ontbreekt momenteel in België. Verschillende plannen om een piste voor de Belgische schaatsers aan te leggen, werden niet uitgevoerd. Kosten voor een buitenbaan zonder al te veel luxe varieerden in het verleden tussen de 10 en 12 miljoen euro. Als er een dak op komt, wordt het een veelvoud van dat bedrag.

Van Camp, die in januari schepen van Herentals wordt, was het afgelopen weekeinde met een plaatselijke afvaardiging op bezoek bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen, waar sinds dertig jaar een imposante schaatshal staat. ,,We hebben hier veel inspiratie opgedaan", aldus de jonge politica.

Een studie moet nog uitwijzen of en zo ja hoe groot de behoefte aan een wintersportcentrum voor ijssporten als schaatsen, short track en ijshockey is. Na de verkiezingen van mei kunnen mogelijk spijkers met koppen worden geslagen. Van Camp weet zeker dat Herentals door de centrale ligging en de positieve houding ten opzichte van sport een juiste keuze zou zijn.

,,Sportstad Herentals" is bereid te investeren, zegt Van Camp. Bij Sport Vlaanderen vindt ze naar eigen zeggen sympathie en private investeerders zijn vanzelfsprekend welkom. Corné Lepoeter, voorzitter van de Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie (KBSF), is enthousiast over het plan.

Herentals (30.000 inwoners) is momeneel het centrum van het Belgische ijshockey. Herentals IJshockey Club (HIJC), ruim 350 leden, was in 2016 de eerste kampioen in de gezamenlijke Bene-League en dertien keer landskampioen. Maar de huidige accommodatie is bescheiden, geeft Van Camp toe.

Een semi-overdekte kunstijsbaan van 30 bij 60 meter. De overdekking betreft een tentdoek, waar de wind doorheen jaagt. ,,Maar het loopt elke wedstrijd pakvol. Vanavond ook weer", zegt Van Camp, die als schaatsenrijdster zelf ook een baantje kan trekken.