26-01-2019 | Langebaan

Jordan McMillen wint marathon in Heerenveen

Jordan McMillen is op de weg terug. Na een uitstekende 3 kilometer op zondag, stond hij maandag aan de start bij een baanmarathon in Thialf.
Met een sterk deelnemersveld begon het peloton aan 60 ronden (ongeveer 25 km). Vanaf het begin werd er hard gekoerst en Jordan wist meerdere keren een gat dicht te rijden. Met een gemiddelde rondetijd van 30,3 lag het tempo de hele wedstrijd erg hoog. Na 20 ronden was het tijd voor een premiesprint, gewonnen door Henk Bos. Jordan zag zijn kans voor de tweede premiesprint en plaatste een mega-versnelling, waarna hij een voorsprong van 80 meter op het peloton had. Op het moment dat Jordan van zijn coach van de Thialf Academy te horen kreeg dat er geen tweede premiesprint was, keek hij achterom, zag een gat van 150 meter en besloot in zijn eentje door te gaan. Het peloton liet niet zomaar begaan en wilde Jorden terughalen. Jordan hield stand en de mannen voor in het peloton begonnen naar elkaar te kijken. Toen de Belg - opgegroeid in New-Zeeland – dat in de gaten had, zette hij alle zeilen bij. Met nog 10 ronden te gaan zette hij het voltallige peloton op een ronde.
Het bleek geen optie om op adem te komen. Inmiddels was er een andere rijder ontsnapt en Jordan besloot om op kop van het peloton te gaan sleuren, zodat de concurrentie niet kon aansluiten. Dit bleek zijn vruchten af te werpen. Na 58 ronden mocht het peloton afsprinten, zonder Jordan. Die mocht na een prachtige strijd, nog 2 ronden solo naar de finish rijden. Onder luid applaus van het publiek passeerde hij als winnaar de finish.