13-02-2019 | Langebaan

Zilver voor Vanhoutte op Junior World Cup

BASELGA DI PINE - Tijdens de finale van de ISU Junior World Cup langebaanschaatsen in Baselga di Piné (Italië) heeft Stien Vanhoutte (22) zondag de zilveren medaille veroverd op de 1500 meter in de categorie neo-senioren (U23). In de eindstand van de wereldbeker 1500 meter eindigt ze op de derde plaats. Het is de beste prestatie ooit van een Belgische jeugdschaatser op het internationale toneel in het langebaanschaatsen en een eerste succes van het project Road to Ice.

Vanhoutte reed op de openluchtbaan van Baselga naar een nieuw persoonlijk record van 2:08.17. Ze werd daarmee tweede, achter de Russische Veronika Suslova (2:07.46), maar voor de Zwitserse Ramona Härdi (2:08.82). Suslova is ook de eindwinnares van de Wereldbeker 1500 meter, voor de Chinese Adake Er Ahena en Stien Vanhoutte.

Stien Vanhoutte woont in Gistel en is aangesloten bij de Langebaan Schaatsclub Gent (LBSG), waar ze minder dan een jaar geleden pas voor het eerst op het ijs stond. Ze was de eerste van een reeks succesvolle Belgische skeeleraars die ook de stap zetten naar het ijs, in navolging van Bart Swings. Ze sloot zich aan bij het project "Road to Ice" van de Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie (KBSF) en het BOIC, dat de voorbije zomer van start ging. Ook andere toppers in het skeeleren stapten mee in dit project, onder meer meervoudig wereldkampioene Sandrina Tas, Anke Vos, Nymphe Keuleers, Jason Suttels, Indra Médard en Tim Sibiet. Onder begeleiding van coach Ferre Spruyt proberen zij zich te plaatsen voor de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking, met als ultieme doel Belgische medailles in het langebaanschaatsen op de Winterspelen van 2026. Ze trainen vooral in Heerenveen, Inzell en Breda.

Volgend weekend proberen Stien Vanhoutte, Sandrine Tas en Anke Vos alvast op de snelle baan in het Duitse Inzell om de limiet te halen voor de ISU World Cup bij de senioren volgend seizoen, zodat ze kunnen beginnen bouwen aan de Belgische achtervolgingsploeg bij de vrouwen.