20-03-2019 | Langebaan

Verslag Belgisch Kampioenschap Afstanden en Allround

Tijdens het weekend van 9 en 10 maart was een winderig IJssportcentrum in Eindhoven het toneel van het Belgisch Kampioenschap Langebaan 2019, dat ditmaal verreden werd in de vorm van een gecombineerd afstandskampioenschap en allround kampioenschap over de 3 te verrijden afstanden. Het afstandskampioenschap stond open voor alle leden van bij de KBSF aangesloten verenigingen, waar het allround kampioenschap gelimiteerd was tot alle aangesloten rijders met de Belgische ISU-nationaliteit.

De dames junioren mochten het spits afbijten op de zaterdag met hun 500m, hierop behaalde Elien Schildermans (NLSV) door een gebrek aan tegenstand ondanks een val toch nog de titel.

Bij de heren junioren was er sprake van een spannender strijd, met slechts 6 tienden van een seconde voorsprong wist Jef Mariën (NLSV) een 3e plaats te veroveren. Hij werd op het podium vergezeld door winnaar en derhalve Belgisch kampioen op de 500m Jarno Schellekens (NLSV) en de nummer 2 Gijs Luijten (NLSV), welke beiden als enige onder de 42 seconden bleven.

Het toernooi startte voor Evy September (NLSV) helaas met een valpartij waardoor de spanning bij de dames verdween en Lotte Jongema (NLSV) onbedreigd de Belgische titel op de 500m behaalde voor Sabrina Gaudesaboos (BSC).

Het toernooi bij de mannen senioren kende een afgetekende Belgisch kampioen op de 500m in de persoon van Jonathan Schildermans (NLSV) die als enige deze avond onder de 41seconden wist te duiken. De tweede plaats ging naar Seppe Lybaert (LBSG), terwijl er een spannende strijd plaatsvond om de derde plaats die met slechts een verschil van 18 hondersten van een seconde in het voordeel van Martijn Proost (TNT) werd beslecht.

Hierna volgde respectievelijk de 1000m bij de junioren en de 1500m bij de senioren. Vanzelfsprekend was het bij de dames junioren geen verrassing dat Elien Schildermans deze titel behaalde, niettemin in een keurige nieuwe besttijd welke 5 seconden sneller was als vorig seizoen.

De heren junioren maakten er wederom een spannende strijd van met dezelfde 4 hoofdrolspelers, echter wist ditmaal Andreas D’Hondt (LBSG) de weg naar de 3de plaats te vinden door Jef Mariën enkele tienden van een seconde achter zich te laten. Gijs Luijten en Jarno Schellekens verdeelden onderling de eerste twee plaatsen, waarbij de laatste zich de nieuwe Belgisch Kampioen op de 1000m mag noemen.

Hoewel de dames ditmaal allen overeind bleven, waren de krachtsverschillen duidelijk en kwam hetzelfde podium tot stand, met als winnaar van de titel Lotte Jongema, gevolgd door Sabrina Gaudesaboos en op de derde plaats Evy September.

Bij de heren wisten de 2 rijders van het nationaal (development) team eenvoudig de eerste twee plaatsen op te eisen, waarbij Jordan McMillen (NLSV) zich voor de 10e maal in zijn carrière tot Belgisch Kampioen wist te kronen gevolgd door Jonathan Schildermans. Het podium werd gecompleteerd door Seppe Lybaert terwijl er zich nog een spannende strijd ontspon om de 4e & 5e plaats met Martijn Proost & Mathias Catteeuw (LBSG), die binnen de seconde van elkaar eindigden.

De 2e dag geselde de wind het IJssportcentrum nog heviger, waardoor in de middag zelfs de recreanten eerder van het ijs werden gestuurd, maar gelukkig kon later op de avond het Belgisch Kampioenschap gewoon doorgang vinden. Op het programma stonden nog een 1500m voor de junioren, een 3000m voor de dames & een 5000m voor de heren.

Bij de dames junioren benaderde Elien Schildermans haar besttijd van vorig seizoen tot op 1 seconde, ondanks de weersomstandigheden, en kroonde zich daarmee opnieuw tot kampioen op de 1500m alsook tot Allround kampioen met 3 onbetwiste zeges.

De 2e dag bracht bij de heren junioren wederom een mooie strijd, waarbij de verschillen tussen de podiumkandidaten lichtjes verschoven waren en Jarno Schellekens zich afgetekend tot Belgisch Junioren Kampioen op de 1500m kroonde. Zijn tijd zou in een gezamenlijk klassement met de heren nog altijd een 3e plaats hebben opgeleverd, derhalve een sterke prestatie van deze junior. Op het podium werd hij ditmaal vergezeld door Gijs Luijten (2e) en Jef Mariën (3e).

De dames verloren met de afmelding van Sabrina Gaudesaboos niet enkel een deelneemster maar ook een kans op nog enige spanning voor de podiumplaatsen. Nu was er een afgetekende overwinning voor Lotte Jongema en een tweede plaats voor Evy September.

Zoals ook op de eerste dag kwamen de opvallendste prestaties uit het kamp van de mannen. Waarbij Jordan McMillen zich knap tot kampioen kroonde met een solide rit in het eerste paar, hoewel hem het vuur nog flink aan de schenen gelegd werd in het laatste kwartet door Jonathan Schildermans, die – in beduidend slechtere omstandigheden – minder dan een seconde per rondje moest toegeven en daarmee zeer verdiend een mooie tweede plaats wist te behalen. De verschillen achter deze heren waren groot, Seppe Lybaert werd hier derde op bijna 1 minuut van de winnaar.

Hiermee waren de afstanden verdeeld en konden de allround-klassementen worden opgemaakt. Door de deelnemende nationaliteiten vonden er nog kleine verschuivingen plaats, maar de algemene volgorde was door de onderscheidende prestaties al duidelijk geworden.

Allround kampioene bij de dames junioren mag zich noemen Elien Schildermans.

Jarno Schellekens werd tot allround kampioen bij de heren junioren gehuldigd, geflankeerd door Jef Mariën & Andreas D’Hondt.

Bij de Dames ging deze titel naar Evy September.

Tot slot bleek Jonathan Schildermans bij de heren met afstand de allround kampioen van 2019, vergezeld op het podium door Seppe Lybaert en Martijn Proost.