31-10-2019 | Langebaan

Mathias Vosté nieuwste aanwinst voor Team Reggeborgh

Sinds begin dit seizoen maakt Mathias Vosté (25, BSC) deel uit van het Nederlands schaatsteam Reggeborgh. Vooraleer Mathias zich aan langebaanschaatsen waagde, kon hij zijn schaatstalent kwijt op de Brugse ijsbaan bij BSC en het Belgisch nationaal shorttrackteam, daarnaast kan je hem nog steeds terugvinden op de dichtstbijzijnde skeelerpiste. Uiteindelijk volgde hij in 2014 (als shorttracker) zijn Nederlandse vriendin Angela naar Nijeholtwolde (slechts enkele kilometers verwijderd van de schaatstempel in Heerenveen), waar hij in 2015 de liefde voor langebaanschaatsen vond. Vorig weekend schaatste hij op een trainingswedstrijd in Heerenveen naar een negende plaats op de 500m met een tijd van 35,62”. Een goede start van het seizoen, wij konden hem strikken voor een interview.
 
Wat is je favoriete afstand en waarom?
 
Mijn favoriete afstand is de 1000m, twee en een halve ronde vollebak sprinten. Deze afstand is voor mij precies goed, niet te kort maar ook niet te lang. De 500m is voor mij nog wat te kort omdat mijn eerste 100m nog niet snel genoeg is*. En dan heb je nog de 1500m als langste sprintafstand, die is bijna vier ronden.  Deze kan ik ook wel goed, maar daarvoor kies ik de goeie momenten om die te rijden omdat deze heel slopend is voor je lichaam.
 
*Toch is Mathias Belgisch recordhouder op de 500m met een tijd van 35,26”.
 
Wat is je grootste verwezenlijking binnen het schaatsen?
 
Mijn beste prestatie is dat ik na drie jaar langebaanschaatsen de Olympische Winterspelen behaald heb. Daarna volgen mijn twee vijftiende plekken op het WK in Inzell (Duitsland) vorig seizoen, waar ik ook mijn snelste tijden neerzette. Daarnaast ben ik ook trots op mijn huidig Belgisch record op de 1000m met een tijd van 1.08,88.
 
Sinds dit seizoen maak je deel uit van een nieuw Nederlands schaatsteam. Wat is er veranderd sinds je bij Team Reggeborgh aansloot?
 
Vooral omdat ik een ‘buitenlander’ ben die in Thialf train, is het niet makkelijk om op de topsporturen te trainen. Doordat ik in dit team zit, ben ik nu zeker van goede trainingstijden. Daarnaast gaat er ook een heel team van begeleiding overal mee naartoe (vooral op trainingskampen), dus je bent altijd in goede handen. Op het ijs is het een voordeel dat je met wereld- en Olympische kampioenen kan trainen. De kwaliteit op het ijs is altijd ontzettend hoog en als je daarachter kan schaatsen, is dat het enige dat je wilt. Tijdens de trainingen naast het ijs heb je ook altijd een beetje een onderlinge strijd wie het best is, dus word je telkens gepusht om nog harder te gaan.
 
Naar wie kijk je het meest op binnen het team?
 
 
Ik kijk het meest op naar Michel Mulder (Olympisch kampioen 500m in Sochi 2014) en Kai Verbij (wereldkampioen 1000m vorig jaar). Naast deze namen zit ons team vol goeie sprinters en middellange afstandsrijders, waardoor ik eigenlijk iedereen van het team wel kan opnoemen.
 
Wat zijn je ambities voor dit seizoen en de verdere toekomst?
 
Dit seizoen hoop ik gewoon weer de stappen te zetten die ik vorig jaar kon maken. Ik ben nu ook veel sneller aan het seizoen begonnen in vergelijking met vorig seizoen, dus daar ben ik zeer positief over. Verder wil ik goed presteren op het EK afstanden (datum, plaats) en richting die top tien op het WK afstanden (datum, plaats). In de verdere toekomst hoop ik mee te kunnen doen voor de Olympische medailles en WK medailles. Als ik deze stappen verder kan zetten, ben ik heel blij en zien we wel wat het brengt.
 
Heb je tips voor onze (toekomstige Olympische) schaatsers en de fans?
 
Hard en slim trainen. Goed luisteren naar de trainer en geloven in je trainingsprogramma. Goed luisteren naar de verhalen en tips van andere schaatsers, die kunnen goed van pas komen.
Plezier hebben in je sport is het belangrijkste dat er is, dan komt de rest wel vanzelf!
 
Wij wensen Mathias in ieder geval heel veel succes dit seizoen!