18-11-2019 | Langebaan

Wereldbekerdebuut voor inliners

De eerste wereldbeker zit erop voor de Belgische langebaanschaatsers. Afgelopen weekend reisden Bart Swings (28, NLSV), Tim Sibiet (27, LBSG), Mathias Vosté (25, BSC), Anke Vos (27, LBSG) en Stien Vanhoutte (23, LBSG) af naar het Wit-Russische Minsk om er wereldbekerpunten bij elkaar te sprokkelen. De inliners (Tim, Anke en Stien) die vorig jaar hun eerste stappen op het ijs zetten, maken hier hun wereldbekerdebuut.
 
Op vrijdag kwam enkel Bart in actie op de 5000m. Hij schaatste een tijd van 6.26,300 waarmee hij op een negende plaats terechtkwam. Een resultaat waar hij niet ontevreden mee is, maar waar ook nog ruimte voor verbetering is. Winst ging naar de Nederlander Patrick Roest, die met een tijd van 6.16,615 een baanrecord neerpootte.
 
Zaterdag mocht Stien de spits afbijten, want zij startte in de B-divisie op de 500m. Ze schaatste naar een tijd van 40,209, goed voor een twintigste plaats en één wereldbekerpuntje waar ze best tevreden mee was. Het ochtendprogramma werd afgewerkt met de twee halve finales van de massastart. In de eerste halve finale kwam Tim als twaalfde over de eindstreep, maar dat was niet voldoende om zich te kwalificeren voor de finale later op de dag. De tragere, tweede halve finale schreef Bart op zijn naam, waardoor hij ’s avonds aan de start van de finale stond. In die finale werd hij net vierde. De overwinning ging naar de Nederlander Jorrit Bergsma. In de A-divisie van de 1000m schaatste Mathias naar een tijd 1.10,350, goed voor een twaalfde plaats en zijn beste internationale resultaat – naar eigen zeggen – tot nu toe. Winst was voor de Nederlander Thomas Krol in een nieuw baanrecord van 1.09,001.
 
Op de afsluitende dag was het aan Mathias om de spits af te bijten met de 500m in de B-divisie. Daar werd hij 23ste met een tijd van 36,194. Daarna schaatste hij ook nog de 1500m, waar hij een mooie tiende plek wist te bemachtigen met een tijd van 1.50,125. Stien kwam ook op de 1000m in de B-divisie in actie, waar ze zich opnieuw vastbeet op die 20ste plaats met een tijd van 1.20,522. Het ochtendprogramma werd opnieuw afgesloten met twee halve finales van de massastart voor de dames. In de eerste halve finale kwam Anke voor het eerst in actie en zij kwam als elfde over de finishlijn. In de tweede halve finale kwam Stien als veertiende over de eindstreep. Beide dames konden zich niet kwalificeren voor de afsluitende finale. Enkel Bart kwam ’s middags nog in actie voor de 1500m in de A-divisie. Hij finishte veertiende op deze afstand in een tijd van 1.48,092. Winst was voor de Nederlander Kjeld Nuis in een tijd van 1.46,223. Morgen vliegen onze Belgische schaatsers door naar Polen voor de tweede wereldbeker in Tomaszów Mazowiecki van 22 tot 24 november. Enkel Mathias laat deze aan zich voorbijgaan om zich voor te bereiden op World Cup 3 en 4 die in december in Azië plaatsvinden.