18-02-2020 | Langebaan

Nieuw Belgisch juniorenrecord voor Jason Suttels in Minsk

In het Wit-Russische Minsk werd in het weekend van 15 tot 16 februari de derde en laatste wereldbeker voor junioren georganiseerd. Enkel Jason Suttels (18, NLSV) was er aanwezig om de Belgische kleuren te verdedigen.
 
Op de eerste dag kwam Jason enkel in actie op de 3000m. De enthousiaste en gedurfde start en de vermoeidheid die daar logischerwijs op volgde aan het einde, zorgde voor een tijd die net onder de vier-minutengrens lag. Hij dook net onder zijn eigen Belgisch record met een nieuwe besttijd van 3.59,890, goed voor een dertiende plaats en een stijging van plaats 22 naar een gedeelde achttiende plaats in het wereldbekerklassement op deze afstand. De overwinning ging naar de Rus Daniil Aldoshkin die klokte op 3.48,360. Het podium werd vervolledigd door de Japanner Tsubasa Horikawa en de Noor Peder Kongshaug.
 
Op zondag stond de 1500m en de massastart op het programma. Op de 1500m werd Jason zestiende in loodzware omstandigheden. Toch slaagde hij erin een tijd neer te zetten die vrij dicht bij zijn eigen besttijd lag. Hij klokte af op 1.55,310. Winst was voor de Noor die nog brons pakte op de 3000m. Zilver ging naar de Rus Stephan Chistiakov en brons was voor de Japanner Tsubasa Horikawa. De massastart begon goed: Jason pakte punten in de twee tussensprints en was op weg naar een vierde plaats, wat hem een algemene tweede plaats kon opleveren in het wereldbekerklassement. Jammer genoeg besliste het lot er anders over. Met nog drie ronden te gaan werd Jason aangetikt in de bocht en eindigde zijn wedstrijd in de boarding. Aangezien het peloton hem op die manier inhaalde, was hij zijn punten kwijt en werd hij niet geklasseerd. De fysieke schade valt gelukkig mee en hij kan vol goede moed vertrekken naar het Wereldkampioenschap voor Junioren in het Poolse Tomaszów Mazowiecki komend weekend.