04-03-2020 | Algemeen

Opmars van België als schaatsland

Het schaatsseizoen is nog niet helemaal voorbij, maar toch kunnen we al met trots terugblikken op de prestaties van onze Belgische schaatsers. Deze prestaties waren lang niet mogelijk geweest zonder de steun en het vertrouwen van onze sponsoren, maar ook ouders, trainers en clubs. Bedankt! We zetten (enkele) van de knapste prestaties even op een rijtje.
 
In de Belgische shorttrackwereld is de zilveren medaille van Stijn Desmet (21, IRTA) op de 500m tijdens de laatste World Cup in Dordrecht ongetwijfeld het meest memorabele moment. Ondertussen was het behalen van een wereldbekermedaille al dertien jaar geleden. Ook de vele individuele vierde plaatsen van Hanne Desmet (23, IRTA) op de wereldbekers en het EK gingen niet ongezien voorbij. Beide Desmets schaatsten ook een nieuw Belgisch record in het begin van het seizoen. Stijn schaatste een persoonlijke besttijd op de 500m, terwijl Hanne haar 1000m aanscherpte. Beiden maken ook deel uit van het mixed relay team, aangevuld met Alexandra Danneel (24, BSC) en Ward Pétré (22, YDS), die bij wijze van primeur vierde werden – in een nieuw Belgisch record – tijdens de laatste wereldbeker in Dordrecht. Ook de herenaflossing – met Stijn, Ward, Gert-Jan Goeminne (24, IRTA) en Rino Vanhooren (23, BSC) – zorgde dit seizoen voor een verrassing tijdens de wereldbeker in Dresden. Daar wonnen ze de B-finale om zo vijfde te worden, na bijna twee jaar geen aflossingen meer geschaatst te hebben. Ook de masters van het Belgische shorttrack zorgden dit jaar voor heel wat spektakel tijdens de World Winter Masters Games in Innsbruck. Zowel Koen Turcksin (46, IRTA) als Mike McMillen (55, YDS) namen heel wat medailles mee naar huis.
 
In de categorie langebaan gaat Bart Swings (29, NLSV) aan de haal met de beste prestatie tot nu toe. Op het Europees Kampioenschap in Heerenveen greep hij goud op de massastart, en werd hij tiende op het Wereldkampioenschap Allround in Hamar. Ook de vierde plaats van Mathias Vosté (25, BSC) op de 1000m tijdens de World Cup in Nur-Sultan stak er met kop en schouders bovenuit. Verder was er dit seizoen veel te doen rond de damesploeg van de team pursuit, met Stien Vanhoutte (23, LBSG), Sandrine Tas (24, LBSG) en Anke Vos (27, LBSG). Een primeur voor België, dat heel wat interesse in de schaatssport deed opwekken. Tot slot werden dit seizoen heel wat nieuwe Belgische records aangescherpt. Vooral Jason Suttels (18, NLSV) wist niet van ophouden. Hij brak in dit seizoen alleen al het oude record op élke afstand bij de junioren: 500m, 1000m, 1500m, 3000m en 5000m. Daarnaast bezette hij ook nog eens de vijfde plaats op de massastart tijdens het WK Junioren. Ook nog bij de junioren schaatste Fran Vanhoutte (16, LBSG) een Belgisch record op de 500m, en vulde ze haar palmares aan met een mooie achtste plaats op de 1500m tijdens de Youth Olympic Games in St. Moritz. Verder scherpte Stien doorheen het seizoen haar nationaal record op de 500m beetje bij beetje aan. Tot slot was ook Mathias goed voor twee Belgische records: op de 500m en op de 1000m, en zorgden beide sprinters tijdens het WK Sprint in Hamar ook elk voor een Belgisch record in hun afstandencombinatie.