20-12-2020 | Langebaan

Bart Swings en Mathias Vosté in vorm

Door een gebrek aan wedstrijden, organiseren de verschillende topteams af en toe trainingswedstrijden in Thialf, Heerenveen, om een beeld te schetsen over hoe hun vorm ervoor staat. In aanloop naar het Europees Kampioenschap in januari, stond er vrijdag opnieuw een trainingswedstrijd op het programma. Onze Belgische schaatsers Bart Swings (29, NLSV) en Mathias Vosté (26, BSC), die respectievelijk voor team IKO en team Reggeborgh uitkomen dit seizoen, bewezen alvast dat ze klaar zijn om eindelijk nog eens een echte wedstrijd te schaatsen.
 
Bart kwam vrijdag op de 3000m na een tijd van 3.36,98 over de finish. Dat is een nieuw persoonlijk record en daarmee ook een Belgisch record (mocht dit een echte wedstrijd geweest zijn). Die dateert trouwens nog van 2016. Indrukwekkend, want Bart zijn nieuwe tijd duikt met twintig honderdsten onder het officiële wereldrecord van de Noor Ervik (3.37,18). Even later scherpen de Nederlanders Sven Kramer en Patrick Roest deze tijd verder aan met respectievelijk 3.35,89 en 3.35,26.
 
Mathias schaatste vrijdag zijn eerste 1500m dit seizoen.  Hij zette een tijd neer van 1.46,14, wat niet ver boven zijn eigen persoonlijk record bleef. Naar eigen zeggen is dit ook de beste tijd die hij al klokte op zijn thuisbaan in Heerenveen. Deze resultaten zeggen alvast veel over de ijskwaliteit in Thialf en de vorm van de schaatsers. Het belooft een spannend EK te worden in januari.
 
AD
 
Foto: IKO