Bart prolongeert Europese titel op massastart | KBSF: Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie / FRBPV : Fédération Royale Belge de Patinage de Vitesse
09-01-2022 | Langebaan

Bart prolongeert Europese titel op massastart

Afgelopen weekend konden de Europese toppers het voor een laatste keer tegen elkaar opnemen vooraleer de Olympische Winterspelen starten. Opnieuw was de schaatstempel in Heerenveen de plaats waar de medailles verdeeld zouden worden. De Belgische driekleur werd verdedigd door Sandrine Tas, Mathias Vosté en Bart Swings. Zij maken ook allen deel uit van de olympische selectie die in februari naar Peking afreist. Daarnaast verdedigt Bart in Thialf ook zijn Europese titel op de massastart van twee jaar geleden.
 
Op vrijdag kwam enkel Mathias in actie. Hij schaatste er de 1000m in 1.09,697 en behaalde daarmee de vijftiende plaats. Het podium kleurde volledig oranje met Thomas Krol, Kjeld Nuis en Kai Verbij. Diep teleurgesteld vertelde Mathias achteraf aan de pers dat hij zich bijna wilde verontschuldigen voor zijn mislukte rit. Bijna exact een jaar geleden scheurde hij zijn lies tijdens een training, nadat hij het weekend ervoor – tijdens het EK Sprint – nog zilver pakte op de kilometer. Zondag hoopt hij beter te doen op de 1500m, hoewel de 1000m meer zijn ding is.
 
Zaterdag kwamen zowel Sandrine als Bart aan de start. Sandrine schaatste er de 500m in een tijd van 39,297. Met die tijd liet ze drie andere schaatssters achter zich en bezette ze plek vijftien. Naar eigen zeggen was het een technisch goede rit, maar wilden de benen niet mee na het vele reizen en wedstrijden schaatsen. Daarom laat ze morgen de 1000m ook vallen om zich volledig te concentreren op de massastart, waar ze voor geplaatst is op de Spelen. De overwinning op de sprintafstand ging naar Femke Kok in 37,325. Op het podium werd de Nederlandse geflankeerd door Russinnen Angelina Golikova (37,433) en Daria Kachanova (37,583). Bart sloot deze tweede wedstrijddag af met een vierde plaats op de 5000m in 6.15,067. Hij kwam amper anderhalve seconde te kort om een medaille binnen te rijven. Grote afwezige was natuurlijk de man uit Zweden, Nils van der Poel, waardoor de Nederlanders Patrick Roest en Jorrit Bergsma goud en zilver konden grijpen. Brons was voor de Noor Hallgeir Engebråten.
 
Op de slotdag kwamen al onze Belgische schaatsers in actie. Bart en Mathias schaatsten beiden de 1500m. Op deze afstand werden ze respectievelijk zesde en twaalfde in 1.45,828 en 1.47,118. Het eremetaal ging naar Kjeld Nuis, Thomas Krol en de Noor Allan Dahl Johansson. Daarna zou Sandrine aan de start van de minimarathon over zestien ronden komen, maar ze voelde zich ziek en liet daarom ook haar oefennummer voor de Spelen ook schieten. Tot slot was het aan Bart om zijn titel te verdedigen op de massastart. En dat deed hij met bravoure. Hij finishte voor Livio Wenger uit Zwitserland en Ruslan Zakharov uit Rusland. Met deze gouden afsluiter kan Bart met veel vertrouwen naar Peking vertrekken.
 
Foto: Martin de Jong
 
AD