Zilver voor team Be Gold op Pannonia Open in Boedapest | KBSF: Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie / FRBPV : Fédération Royale Belge de Patinage de Vitesse
10-01-2022 | Shorttrack

Zilver voor team Be Gold op Pannonia Open in Boedapest

Terwijl de langebaanschaatsers het onder elkaar uitvochten voor de Europese titels in Heerenveen, trokken negen Belgische shorttrackers de Hongaarse grens over om deel te nemen aan de Pannonia Open in Boedapest, een onderdeel van de Junior Challenge competitiereeks waarmee de Oost-Europese schaatsers zich kunnen plaatsen voor de Europacup finale. Dezelfde wedstrijdreeks wordt ook in West-Europa tijdens Star Classwedstrijden gebruikt, maar omwille van Covid vielen deze in het water, net als het EK shorttrack. Daarom gingen naast vijf junioren, ook vier senioren mee naar Hongarije.
 
Het was een wedstrijd met een gigantisch deelnemersveld – toch bij de junioren. Vijftig junioren B en twintig junioren A werden samengevoegd tot één juniorencategorie van maar liefst zeventig deelnemers. En dat was enkel bij de heren. Bij de seniorencategorieën dames en heren waren de aantallen wat meer genormaliseerd. Schaatsers uit zestien verschillende landen meldden zich voor deze wedstrijd. Het weekend bestond uit veel valpartijen, maar ook spectaculaire ritten en een aantal nieuwe persoonlijke besttijden.
 
Op vrijdag stond de 1500m op het programma. Bij de junioren kwam de beste prestatie van Warre Van Damme, hij werd twaalfde. Echter wisten zowel Warre Noiron (2.24,605) als Aleyándro (2.33,479) een nieuw persoonlijk record neer te zetten. Ook Ward slaagde daarin bij de senioren (2.16,463), maar daar zette Adriaan de beste prestatie neer in een bewogen finale met een vijfde plaats.
 
Op de 500m zette Warre Van Damme opnieuw de beste prestatie neer bij de junioren met een knappe zesde plaats en een nieuwe besttijd van 43,504. Warre Noiron moest deze afstand laten schieten, hij vertrok met een bloedneus die niet wilde stoppen naar het ziekenhuis. Daarnaast schaafde ook Ilias bij de senioren wat van zijn tijd met 43,713. Maar het was Ward die de dag bezegelde met een bronzen medaille.
 
Op de slotdag stond de 1000m op het programma. Bij de junioren zetten Warre Noiron (1.31,635) en Aleyándro (1.32,957) opnieuw hun tijd iets scherper op de kilometer. Warre Van Damme schaarde zich wederom bij de top acht van deze categorie. Bij de senioren liet Rino – die volledig bont en blauw stond na de derde valpartij van het weekend – zijn lievelingsafstand links liggen. Ilias schaatste een nieuw record van 1.29,324 bijeen en Ward sloot zijn weekend af met een overwinning op de kilometer, meteen ook goed voor een tweede plaats in het eindklassement. Tot slot werden er ook nog herenaflossingen geschaatst over 3000m. Het gemengd Belgisch team, met Ward, Fré, Ilias en Rino, schaatsten lange tijd aan de leiding in een speciale verdeling, maar werden toen tot twee keer toe zwaar gehinderd en kwamen als derde over de streep. Uiteindelijk werden de eerste twee teams (Hongarije en Bulgarije) bestraft met een penalty en wonnen de Belgen alsnog hun rit in 4.19,790. De be-Goldgroep met Adriaan, de Warres en Enzo wonnen gemakkelijk hun rit in 4.08,463, voor Letland, Oekraïne en Kroatië. Hun tijd was snel genoeg om zilver te pakken op deze afstand. Proficiat!
 
In onderstaande tabel kan je alle individuele uitslagen terugvinden. De einduitslag tussen haakjes betreft het totaalklassement binnen de eigen leeftijdscategorie.
 

Junioren heren

1500m

500m

1000m

TOTAAL

Warre Van Damme (STKG - A)

12

6

8

10 (6)

Enzo Proost (STKG - A)

14

10

22

17 (12)

Fré Van Damme (STKG - B)

29

46

37

33 (21)

Warre Noiron (IRTA - B)

33

DNS

16

35 (22)

Aleyándro Rivero-Maerschalck (STKG - B)

41

51

31

38 (25)

Senioren heren

 

 

 

 

Adriaan Dewagtere (STKG)

5

5

7

7

Rino Vanhooren (BSC)

6

9

DNS

10

Ward Pétré (YDS)

15

3

1

2

Ilias Peeters (IRTA)

18

11

10

15

 

AD