Hanne Desmet schrijft geschiedenis met olympisch brons | KBSF: Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie / FRBPV : Fédération Royale Belge de Patinage de Vitesse
12-02-2022 | Shorttrack

Hanne Desmet schrijft geschiedenis met olympisch brons

Hanne Desmet (25) schreef gisteren geschiedenis door op de 1000m in Peking naar olympisch brons te schaatsen. Haar tweede medaille ooit, want vorig jaar wist ze op het wereldkampioenschap naar zilver te glijden op dezelfde afstand. Vandaag mocht ze die dan eindelijk in ontvangst nemen. 
 
De weg naar brons 

Na haar knappe kwalificatie op woensdag, liet Hanne gisteren opnieuw mooie dingen zien tijdens de kwartfinale 1000m. In rit drie nam ze het op tegen Arianna Fontana uit Italië, Courtney Sarault uit Canada, Chutong Zhang uit China en Sumire Kikuchi uit Japan. Met een knappe inhaalbeweging die we normaal alleen van Stijn gewend zijn, gleed ze van positie drie naar twee en kon dit tot op de finish nog behouden. Ze plaatst zich rechtstreeks voor de halve finales. In de eerste kwartfinale schaatste Suzanne Schulting overigens volledig solo naar een nieuw wereldrecord van 1.26,514. 

In de halve finale schaatste ze tegen Suzanne Schulting, de Koreaanse Yubin Lee, de Amerikaanse Maame Biney en de Hongaarse Petra Jaszapati. Meteen na de start wilde Hanne voorin zitten, dus pakte ze resoluut de leiding. Suzanne pakte echter meteen over en vanop positie twee gleed ze netjes mee tot de finish. Het werd echter nog extreem spannend op de streep met een photofinish met de Koreaanse. Met slechts vier duizendste van een seconde voor Lee plaatste Hanne zich rechtstreeks voor de finale. Haar tweede olympisch diploma is al binnen. 

Voor de Belgische fans was het een nagelbijtende finale 1000m. Schulting hield vanaf het begin het tempo hoog, Fontana verdedigde haar tweede positie, gevolgd door de Amerikaanse Kristen Santos en de Koreaanse Choi Min Jeong. Hanne probeerde buitenom de leiding over te nemen, maar met onderweg twee missers zakte ze weer af naar plaats vijf. In de slotfase probeerde Santos binnendoor Fontana te gaan, maar werd afgeblokt en dat leidde tot een valpartij van beide dames. Hanne gleed zo door naar een historisch bronzen medaille, de eerste Belgische medaille in Peking, de eerste olympische medaille in het shorttrack én de eerste individuele medaille van een Belgische dame op de Winterspelen! Woensdag 16 februari staat haar laatste afstand nog op het programma: de 1500m.  

Mis niets van de Olympische Winterspelen in Beijing via onze live blog

Foto: Joris Volckaert

AD