Bart verzekert eindzege World Cup met overwinning massastart | KBSF: Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie / FRBPV : Fédération Royale Belge de Patinage de Vitesse
13-03-2022 | Langebaan

Bart verzekert eindzege World Cup met overwinning massastart

Dit weekend stond de wereldbekerfinale op het programma voor Sandrine Tas en Bart Swings. De seizoenafsluiter waarvoor enkel de beste op de wereldbekerranglijst per afstand worden uitgenodigd. In Heerenveen mochten de langebaanschaatsers nog een laatste keer los in een vol Thialf.
 
Zaterdag startte de wedstrijd al goed voor Bart, die meteen goed was voor zilver op de 5000m. Hij moest met zijn tijd van 6.15,121 enkel de onklopbare Zweed Nils van de Poel voor zich dulden, die een tijd van 6.08,815 neerzette. Het brons was voor de Italiaan Davide Ghiotto met een tijd van 6.19,386. In de wereldbekerranglijst klimt Bart zo naar een vierde plaats, op amper vijf punten van de Canadees Ted-Jan Bloemen, die goed was voor brons.
 
Op zondag schaatste Bart nog de 1500m en de massastart. Op de 1500m wist hij de snelste laatste ronde van iedereen neer te zetten, ondanks een moeizame wissel met de Noor Allan Dahl Johansson. Zijn tijd van 1.44,717 was goed voor een vierde plaats, en tevens ook een persoonlijk record op een laaglandbaan. De overwinning ging naar Kjeld Nuis in 1.43,486. Op de wereldbekerranglijst staat Bart op een mooie vijfde plaats. Afsluiten deed hij met een overwinning op de massastart. In de eindsprint liet hij iedereen quasi makkelijk achter zich en verzekerde zich zo van de eindoverwinning in de wereldbekerstand.
 
Sandrine sloot het weekend af met de massastart. Zij sprintte met twee andere schaatssters mee voor de eerste punten en pakte er meteen drie. Ze hield hierna de koppositie, tot het peloton besloot om vlak voor de tweede sprint ermee op te houden. De dames stapten allemaal naar buiten, waardoor Sandrine gemakkelijk naar de tweede punten gleed door hetzelfde tempo aan te houden. Zo reed ze lange tijd alleen tot vier ronden voor het einde, toen het peloton besloot om weer in actie te schieten. Ze kwamen met z’n allen nog over onze landgenote, maar met zes punten op zak eindigde ze knap zesde. De overwinning ging naar Irene Schouten, gevolgd door Marijke Groenewoud en Francesca Lollobrigida. In de eindstand van de World Cups eindigde Sandrine als negentiende.
 
Foto: ISU
 
AD