Via wieltjes naar het ijs en omgekeerd | KBSF: Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie / FRBPV : Fédération Royale Belge de Patinage de Vitesse
10-07-2022 | Algemeen

Via wieltjes naar het ijs en omgekeerd

Na olympisch goud op de massastart, was Bart Swings opnieuw goed voor goud op de 10 km puntenafvalling in het skeeleren op de eerste dag van de World Games in Birmingham, de Verenigde Staten. Gisteren pakte hij dan weer brons op de 1000 m. De World Games is een internationaal sportevenement voor niet-olympische sporten, zoals o.a. het skeeleren. Net als de Olympische Spelen worden deze wereldspelen om de vier jaar georganiseerd. Op de vorige editie, in het Poolse Wroclaw in 2017, was Bart ook al goed voor tweemaal goud (10 km punten en 20 km afvalling op de weg) en één keer zilver (1000 m op de piste). Ook Sandrine Tas, die toen nog de overstap naar het schaatsen nog niet had gemaakt, pakte toen één keer goud (1000 m op de piste), vier keer zilver (20 km afvalling en 10 km punten op de weg, 15 km afvalling en 10 km puntenafvalling op de piste) en éénmaal brons (300 m tijdrit op de piste).
 
Maar wist je dat heel wat schaatsers uit onze nationale selecties langebaan en shorttrack – en natuurlijk ook daarbuiten – de weg naar het ijs vonden via het skeeleren?
 
Langebaanschaatsen en skeeleren wordt al langer in combinatie aangeboden. Bijvoorbeeld via het Road to Ice-project worden sporters uit de skeelerwereld aangesproken om ook eens het langebaanschaatsen te gaan uitproberen. Skeeleren is dan ook een logische trainingsaanvulling – voornamelijk in de zomer – omdat hoofdzakelijk dezelfde spiergroepen worden aangesproken en de beweging en techniek hetzelfde lijkt – maar niet noodzakelijk helemaal hetzelfde is. Het is dan ook niet verrassend dat de nationale langebaanselectie veelal uit atleten bestaat die hun roots in het skeeleren vinden: Bart Swings, Mathias Vosté, Sandrine Tas en Stien Vanhoutte. Ook van de twaalf teamleden van Jong België, met Gijs Luijten, Robbe Beelen, Jolan en Milan Brissinck, Laurens Bergé, Tom Mulder, Finn Turcksin, Fran Vanhoutte, Jorun Geerts, Bente Billen, Louka Leemans en Lena Bollaers, komt enkel Gijs niet uit het skeeleren.
 
De combinatie skeeleren met shorttrack lijkt iets minder populair te zijn, hoewel de meeste shorttrackclubs in de zomer ook (recreatieve) skeelertrainingen aanbieden. De achterliggende reden om skeelertrainingen te doen is nochtans dezelfde als in het langebaanschaatsen. Ook binnen onze nationale shorttrackselectie vonden verschillende leden hun weg naar het ijs via hun wieltjes, onder wie Alexandra Danneel, Warre Van Damme, en zelfs ook Stijn en olympisch bronzenmedaillewinnares Hanne Desmet – al hadden zij op jongere leeftijd al een meer permanente keuze voor shorttrack gemaakt. Ook Rino Vanhooren is in de zomerperiode terug te vinden op de skeelerpiste.
 
Kortom, de twee verschillende disciplines (skeeleren en schaatsen) kunnen elkaar perfect aanvullen om een completere atleet te worden. Wie dus uit de skeelerwereld komt en in de winter graag een andere uitdaging aangaat, kan via deze link de verschillende schaatsclubs (langebaan en shorttrack) in België terugvinden.
 
Foto: Martin de Jong
 
AD