Geschiedenis van het Belgisch shorttrack: een drieluik - Willy Caboor | KBSF: Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie / FRBPV : Fédération Royale Belge de Patinage de Vitesse
30-07-2022 | Shorttrack

Geschiedenis van het Belgisch shorttrack: een drieluik - Willy Caboor

Willy Caboor (89) uit Maldegem is waarschijnlijk de oudste, nog steeds actief schaatsend lid in België. Hij maakte op twaalfjarige leeftijd voor het eerst kennis met het ijs. Hij trok zijn lange noren aan en gebruikte de bevroren vaart en kreken om te schaatsen. Het duurde echter wel tot de strenge winter in 1963 vooraleer Willy aan zijn eerste natuurijscompetitie deelnam. Het langebaanschaatsen kreeg zijn voorkeur, maar aangezien er in België toen – en nu jammer genoeg nog steeds – geen 400m-banen waren om aan langebaanschaatsen te doen, werd hij genoodzaakt om op kleinere banen te oefenen. Meerdere keren per week trok hij naar het Brusselse Poseidon om er te shorttracken. In België waren er op dat moment – in de jaren zestig – ook maar drie ijsbanen waar men kon shorttracken: in Brussel, Antwerpen en Luik. Om dichter bij huis te kunnen schaatsen, legde Willy eind 1969, samen met Lisette Brillant, de eerste steen van de huidige Boudewijn IJspiste in Brugge, waar Boudewijn Schaatsclub (BSC) in 1970 werd opgericht. Hij gaf er zelf de trainingen en is tegenwoordig nog steeds meerdere keren per week terug te vinden op het ijs.
 
Willy kent een lange schaatscarrière en logischerwijs ook een uitgebreid palmares. Hieronder kan je een greep uit dit palmares terugvinden.
 
  • Nationaal recordhouder langebaan op meerdere afstanden tussen 1967 en 1972
  • Nationaal recordhouder shorttrack
  • Meerdere Belgische en wereldtitels
  • Begeleiden van een shorttrackstage met demonstratiewedstrijden voor de Belgische selectie in Zuid-Afrika in 1976
  • Vlaams Kampioen bij de veteranen in ’84, ’85, ’86, ’87, ’88, ’89, ’90 en ‘96
  • Wereldkampioen langebaan bij de masters op alle afstanden in 1991
 
 
In 1969 werd hij op basis van zijn prestaties al geselecteerd om deel te nemen aan de Olympische Spelen voor het langebaanschaatsen in 1972. Hij kreeg de trainingsfaciliteiten zoals het een topsporter op de lijst van de Olympische elite betaamt, maar enkele weken voor vertrek naar Sapporo kreeg hij van het BOIC te horen dat hij niet mocht deelnemen omwille van zijn te hoge leeftijd. Willy was op dat moment 38 jaar oud. Toch stond hij in 1992 alsnog op de Olympische Winterspelen in Albertville, waar voor de eerste keer ook shorttrack op het programma stond. Hij was er scheidsrechter van de ISU en kon zo de clubleden die hij zelf had gecoacht, zien schaatsen. Ook de Elfstedentocht van 1986 is iets dat Willy zich altijd zal herinneren. Hij kwam toen als eerste Belg – en ook eerste buitenlander – over de streep in Leeuwarden. De bevroren tenen moest hij er echter bij nemen.
 
Bron: Willy Caboor
 
AD