Isabelle van Elst voegt zich bij Belgisch langebaanteam | KBSF: Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie / FRBPV : Fédération Royale Belge de Patinage de Vitesse
19-08-2022 | Langebaan

Isabelle van Elst voegt zich bij Belgisch langebaanteam

De 24-jarige Isabelle van Elst uit Amsterdam, met zowel Nederlandse als Belgische nationaliteit, zal vanaf komend seizoen onder de Belgische vlag schaatsen. Enkele dagen geleden kreeg ze – na de vereiste neutralisatieperiode – inmiddels goedkeuring van de ISU. De NLSV-er met roots in zowel West- en Oost-Vlaanderen werd in Nederland geboren en werd daar verliefd op de sport die ze al sinds haar vijf jaar beoefent. Als junior kende Isabelle al een succesvolle schaatscarrière met vijfde plaatsen op het WK Junioren en de Jeugd Olympische Spelen, aangevuld met enkele podiumplaatsen op de Junior World Cups. Na haar juniorentijd verhuisde Isabelle naar Heerenveen om zich aan te sluiten bij het Gewest Friesland. In de drie jaar dat ze bij het team aangesloten was, werd ze elk jaar geselecteerd om deel te nemen aan één van de wereldbekerwedstrijden in o.a. Hamar en Nagano. Vervolgens schaatste ze anderhalf jaar in de commerciële ploeg van Jutta Leerdam, Worldstream/Corendon, waar ze ook de kans kreeg om te starten op de 500m tijdens de World Cup in Heerenveen. In de hoop dat ze onder de Belgische vlag meer kansen zal krijgen om zich op internationale toernooien te bewijzen, maakte Isabelle dit jaar de keuze om van het Belgisch gedeelte van haar dubbele nationaliteit gebruik te maken. Al zal ze niet veel in ons land te vinden zijn, want voor de komende twee jaar sluit ze zich aan bij het Noors nationaal team, Skøytelandslaget. Vorig weekend reed ze in Hamar al een eerste wedstrijd onder de Belgische vlag.
 
Naast het schaatsen is Isabelle nog bezig met haar studies aan de Universiteit van Amsterdam. Daar studeert ze Kunstgeschiedenis en momenteel schrijft ze haar bachelorproef over de “exhibitionering van restauratie”. Volgend jaar wil ze een paar vakken van de minor Noors opnemen in haar curriculum – wat uiteraard perfect aansluit bij haar keuze om in Noorwegen te trainen. Verder houdt ze zich dolgraag bezig met haar Bordercollie Pippe, die mee gaat hardlopen of op daguitstap.
 
Wat was de doorslaggevende factor om voor België te kiezen?
 
 
“De doorslaggevende factor om dit jaar voor België te kiezen, zijn toch wel de Olympische Winterspelen in 2026 in Milaan. Naast het feit dat ik mij eigenlijk evenveel Belgische voel als Nederlandse, en ik voor Nederland ben gaan schaatsen omdat ik daar geboren werd, voelt het voor mij juist om vanaf volgend jaar voor België te gaan schaatsen. Ik zie dat het niveau in België steeds beter word en hier wil ik graag mijn steentje aan bijdragen. Ook lijkt het mij leuk om de Belgische jeugd enthousiast te maken om ook te gaan schaatsen. Het is namelijk een geweldige sport! Een bijkomend voordeel is dat ik hopelijk kan gaan groeien gedurende alle internationale wedstrijden waarbij ik voor België mag uitkomen, zodat ik op de Spelen mijn beste resultaat kan laten zien. Drie jaar geleden heb ik ook al gesprekken gehad met België om de eventuele overstap van Nederland naar België te maken. Echter was het voor mij financieel toen nog niet mogelijk. Nu heb ik iemand die mij daarbij helpt en heb ik het volste vertrouwen dat we echt richting die Olympische Spelen kunnen gaan werken.”
 
Dit seizoen train je in Noorwegen. Hoe ben je tot die beslissing gekomen en wat ga je het meest missen van thuis?
 
“De komende twee jaar zal ik mij sowieso aansluiten bij de Noorse nationale ploeg. Daarna zullen we kijken of deze samenwerking van beide kanten beviel, en hopelijk de samenwerking voortzetten richting de Olympische Spelen van 2026. Bjarne Rykkje en Jonas Bekken zijn de coaches van het Allround team in Noorwegen. Bjarne kende ik al aangezien hij eerst werkzaam was in Nederland. Na gesprekken met beide coaches kwamen wij samen tot een programma waarvan we beide overtuigd waren dat dit perfect bij mij zou passen. Ook vind ik het erg leuk om samen met toppers zoals Ragne Wiklund, Sofie Haugen, Martee Furnee, Martine Ripsrud en de mannen te trainen en zowel mijn eigen niveau als hun niveau samen omhoog te trekken. Het is een superfijne, gezellige groep en ik denk dat we enorm veel van elkaar kunnen leren. Daarnaast bevalt de samenwerking met Bjarne en Jonas tot nu toe perfect! Naast alle kampen ben ik ook nog genoeg thuis in Amsterdam, dus ik hoef mijn vrienden en familie nooit extreem lang te missen. Als ik wel weg ben, mis ik mijn vriend en m’n hondje Pippe natuurlijk het meest.”
 
Wat zijn je ambities?
 
“Mijn doelen zijn om het komend jaar uit te zoeken wat het beste voor mij werkt, zodat ik straks een perfect programma kan draaien. Na de goedkeuring van de ISU die ik onlangs verkreeg, hoop ik dat ik – na het kwalificatietoernooi – wellicht vanaf het begin van de winter al mag uitkomen voor België op de internationale wedstrijden. Door deze internationale wedstrijden te schaatsen hoop ik tot een hoger niveau te groeien, waardoor ik echt mee kan gaan doen in de wereldwijde top. Ik hoop dan ook mijn beste resultaten neer te zetten op de Olympische Spelen van 2026 in Milaan.”
 
We wensen Isabelle veel succes in haar schaatscarrière!
 
AD