17-08-2023 | Langebaan

KBSF investeert in de Belgische schaatstoekomst en gaat samenwerking met Team NOVUS en Britse Schaatsfederatie aan.

Groot nieuws vandaag voor de toekomst van het Belgische langebaanschaatsen, de KBSF gaat samenwerken met Team NOVUS en de Britse Schaatsfederatie en start samen Team NOVUS Development Team op.

Bedoeling van het development team is om doorstroom naar de elite mogelijk te maken voor talentvolle schaatsers.

4 Belgische schaatsers maken momenteel deel uit van het NOVUS Development Team: Laurens Bergé, Robbe Beelen, Daan van der Elst en Fran Vanhoutte.

Vanochtend mochten we dit nieuws wereldkundig maken met onderstaand persbericht.

PERSBERICHT

Team Novus start developmentteam

Team Novus, het internationale schaatscollectief dat afgelopen seizoen is opgericht, start een eigen development programma. Het initiatief is tot stand gekomen samen met de schaatsfederaties van België en Groot Brittannië, maar staat ook nadrukkelijk open voor schaatsers uit andere landen.

Team Novus heeft een succesvol eerste seizoen achter de rug. Alle schaatsers kwalificeerden zich voor de A-divisie op de World Cups en daar werden verschillende medailles behaald. Tijdens het WK afstanden op Thialf, reden alle geplaatste schaatsers in de top-8 op hun favoriete afstand en was er een zilveren medaille voor Vanessa Herzog (Oostenrijk) op de 500 meter en een verrassende bronzen medaille voor Cornelius Kersten (Groot Brittannië) op de 1000 meter.

Door het opzetten van een eigen development programma, beantwoordt Team Novus de vraag die vanuit verschillende kleinere schaatslanden is gesteld en voorziet het in de behoefte aan doorstroom naar het Novus elite team in de toekomst. De Belgische Schaatsfederatie ging als eerste in gesprek over het nieuwe initiatief en de Britse schaatsfederatie (BIS) sloot zich daar vrijwel direct bij aan. Annelies Dom, sporttechnisch directeur van de Vlaamse schaatsunie legt uit waarom.

“Het afgelopen seizoen hebben we zeer plezierig samengewerkt met Team Novus. Een betrouwbare partner die belangrijk is geweest in de doorontwikkeling van onze schaatsers Sandrine Tas en Mathias Vosté. De individuele maatwerkaanpak en de mogelijkheden die Team Novus heeft ontwikkeld om schaatsers ook op afstand goed te begeleiden, hebben onze belangstelling gewekt om ook onze talenten aan hen toe te vertrouwen en hen verder te ontwikkelen tot op World Cup niveau.”

Jon Eley, Head of Performance van British Ice Skating, sluit zich hier bij aan. “We hebben een paar jaar geleden een route uitgestippeld om Britse langebaanschaatsers te kunnen afvaardigen naar de Olympische Spelen. Ellia Smeding en Cornelius Kersten hebben zich het afgelopen seizoen enorm ontwikkeld, met o.a. de fantastische bronzen medaille voor Cornelius op het WK afstanden als kers op de taart. We liggen voor op het schema dat we hadden uitgestippeld. Dat geeft zoveel vertrouwen, dat we ook graag onze talenten onderbrengen bij Team Novus.”

Het development team bestaat op dit moment uit zeven schaatsers. Voor België zijn dat Laurens Berge, Robbe Beelen, Daan van der Elst en Fran Vanhoutte en voor Groot-Brittannië is dat Samuel Morris. Daarnaast sluiten de Franse schaatsers Germain Deschamps en Marine Balanant aan. Het is niet uitgesloten dat er nog dit seizoen meerdere schaatsers aansluiten bij het team.

Hoofdcoach Daniel Greig is verheugd over de start van het programma. “We hebben ons programma inhoudelijk verder uitgewerkt de afgelopen maanden. Met een volledige trainingsstaf, waarin oud wereld- en Olympisch kampioen Michel Mulder een belangrijke rol krijgt in het development programma en onze zelf ontwikkelde tools die ons in staat stellen de atleten ook op afstand individueel te begeleiden. We denken dat we het niveau van de nieuwe groep snel omhoog kunnen brengen. Met dit programma zetten we een belangrijke stap in onze doelstelling om de schaatssport meer toegankelijk en internationaal te maken.”

SVG

Onze partners