12-12-2022 | Langebaan

Nationale records voor Isabelle, promotie voor Sandrine en Mathias

 

Dit weekend stond ook nog de derde wereldbekerwedstrijd langebaan op het programma. Net als de dubbele World Cup shorttrack in Almaty is de Canadese universiteitscampus van Calgary de organisator van twee wereldbekerwedstrijden na elkaar. De aanwezige Belgische selectie bestaat uit Bart Swings, Mathias Vosté, Isabelle van Elst en Sandrine Tas.

Op vrijdag opende Mathias het wedstrijdweekend met de 1500m in de B-divisie. Hij schaatste een tijd van 1.48,57 en dat leverde hem een 22ste plaats op. Op de 500m in de B-divisie bij de dames snelde Isabelle van Elst naar een nieuw nationaal record van 38,65 en een achtste plaats. Ze deed daarmee één honderdste van een seconde beter dan de tijd van Sandrine, die eveneens in Calgary werd geschaatst. In de A-divisie van de 1500m bij de heren kwam Bart niet verder dan een twaalfde plaats met 1.44,42. De overwinning was voor de Nederlander Wesley Dijs (1.42,90). Tot slot schaatste Sandrine de 3000m in de B-divisie. Haar nieuw persoonlijk record van 4.08,23 was goed voor de tweede plaats én promotie naar de A-divisie volgende week.

Wedstrijddag twee was voor Sandrine opnieuw goed voor een persoonlijke besttijd, deze keer op de 1500m, waar ze voor het eerst in de A-divisie mocht schaatsen. Haar tijd van 1.57,67 was goed voor een zeventiende plaats. De zege ging naar de Japanse Miho Takagi (1.52,54). Op de 5000m bij de mannen klokte Bart een tijd van 6.14,10 en behaalde daarmee de zesde plaats. De Nederlander Patrick Roest zette de beste tijd (6.05,60) neer van het deelnemersveld.

De slotdag was dan weer goed voor een nationaal record en een promotie naar de A-divisie. Op de 1000m in de B-divisie schaatste Isabelle vier tienden van een seconde sneller dan het vorig nationaal record van Sandrine. De nieuwe tijd staat nu op 1.16,19. Jammer genoeg was dit net niet voldoende voor een promotie naar de A-divisie. Van Elst eindigde als vierde. Promoveren naar de A-divisie op de kilometer lukte dan wel weer voor Mathias. Zijn tijd van 1.07,98 was goed voor de tweede plaats en hem zien we volgende week dus in de A-groep starten. Tot slot slaagden zowel Sandrine als Bart erin zich te plaatsen voor de finale van de massastart. Tas wist onderweg vier sprintpunten te sprokkelen, maar kwam na haar laatste aanval ten val en finishte dus pas als voorlaatste. Dankzij haar punten eindigde ze wel nog als zesde in het klassement. De overwinning was voor de Nederlandse Irene Schouten na een spannende eindsprint. Ook Bart eindigde als zesde. Hij pakte onderweg zes punten, inclusief de drie punten bij de eindsprint voor de zesde plaats. De zege was voor de Italiaan Andrea Giovannini.

Foto: Rino Vanhooren Photography

AD

 

 

Onze partners