13-11-2022 | Langebaan

Sandrine achtste op eerste World Cup in Stavanger

Afgelopen weekend stond de eerste wereldbekerwedstrijd voor de langebaanschaatsers op het programma. Deze werd in het Noorse Stavanger georganiseerd en het Somarkerstadion mocht drie Belgische schaatsers verwelkomen: Bart Swings, Mathias Vosté en Sandrine Tas.

Op vrijdag kwamen enkel de heren in actie in de A-divisie van de 1500m. Bart klokte een tijd van 1.47,30, goed voor een achtste plaats. Mathias zette een tijd van 1.51,15 neer en werd daarmee twintigste. De overwinning ging naar de Amerikaan Jordan Stolz, die met een baanrecord van 1.44,30 niet te stoppen was. Hij bleef ruim voor de Canadees Connor Howe en de Chinees Zhongyan Ning.

Zaterdag opende Sandrine de dag met de 1500m in de B-divisie. Met een tijd van 2.03,07 achter haar naam eindigde ze als achtste. Later op de dag kwam Bart nog aan de start van de 5000m. Hij kwam over de streep in een tijd van 6.27,59 en dat leverde hem een zevende plaats op. De overwinning ging naar de Nederlander Patrick Roest (6.20,56), gevolgd door de Italiaan Davide Ghiotto en Beau Snellink, eveneens uit Nederland.

Op de slotdag startte Mathias de dag met een 1000m in de B-divisie. Hij schaatste naar een tijd van 1.10,84 en bezette daarmee de dertiende plaats. In de namiddag was het dan weer de beurt aan Sandrine en Bart. Zij reden de halve finales van de massastart. Met dertien punten en een knappe vierde plaats was Sandrine al zeker van een plek in de finale later op de dag. In die finale wist ze onderweg nog drie punten bij elkaar te sprokkelen en werd ze knap achtste. Dat levert Tas aanzienlijk veel punten op in de wereldbekerstand. De winst was voor de Canadese Ivanie Blondin, gevolgd door Marijke Groenewoud en Irene Schouten uit Nederland. Ook Bart plaatste zich makkelijk voor de finale met twintig punten en een derde plek. Onderweg raapte Swings zeven punten bijeen, maar moest zich in de massasprint uiteindelijk tevreden stellen met een vijfde plek. De voorsprong die de Duitse winnaar Felix Rijhnen en de Oostenrijker Gabriel Odor hadden opgebouwd, kon niet meer ingehaald worden. Het brons was tenslotte voor de Nederlander Bart Hoolwerf. De tweede wereldbekerwedstrijd wordt volgend weekend in Heerenveen geschaatst.

Foto: Schaatsfoto’s

AD

Onze partners