31-10-2022 | Shorttrack

Zilver voor het mixed relay team op eerste World Cup in Montréal

Van vrijdag 28 tot zondag 30 oktober stond de eerste wereldbekerwedstrijd voor de internationale shorttracktop op het programma. Acht Belgische schaatsers (Hanne en Stijn Desmet, Rino Vanhooren, Ward Pétré, Adriaan Dewagtere, Warre Van Damme, Enzo Proost en Tineke den Dulk) reisden af naar het Canadese Montréal onder leiding van de nieuwe bondscoach Ingmar van Riel.

Met een dubbel gevoel stapte het team vorige maandagochtend op het vliegtuig, enthousiast en klaar voor deze eerste belangrijke internationale krachtmeting, maar ook wetende dat ze – behalve team Desmet – de tweede World Cup in Salt Lake City, bekend voor het snelste ijs ter wereld, zouden moeten laten vallen wegens tekorten in het budget en het (voorlopig nog) ontbreken van extra sponsoren. Dat gold ook voor Tineke, die samen met Alexandra Danneel als enige van het nationaal team uit de boot vallen voor enige vorm van financiële steun voor het mixed relay-project. Zij besloot toch deel te nemen en betaalde de reis volledig zelf, en gelukkig maar. Verder kende ook Stijn een turbulentere voorbereiding in Montréal. Hij kwam woensdag op de training ten val en sneed daarbij in zijn eigen kuit. Zeven hechtingen later was hij gelukkig weer zo goed als nieuw en kon hij de volgende dag gewoon weer het ijs op.

Op de kwalificatiedag slaagden enkel Hanne, Tineke en Stijn erin om zich te plaatsen voor het hoofdprogramma op de individuele afstanden. De anderen werden doorverwezen naar het ochtendprogramma waarin de herkansingen zouden verreden worden. Het was een weekend met sterke tijden, nieuwe persoonlijke records, maar ook met veel valpartijen. Verder schaatste zowel de gemengde aflossingsploeg (met Hanne, Tineke, Ward en Stijn) als de herenploeg (met Stijn, Ward, Rino en Adriaan) zich gemakkelijk naar de halve finales.

Vooral zaterdag was een goede dag voor team België. Na Stijn zijn spectaculaire inhaalactie buitenom in de laatste ronden van de halve finales van de mixed relay, plaatste het mixed relay team zich voor de A-finale later die dag. Daarnaast bemachtigden zowel Hanne als Stijn een plek in de A-finale op de 1500m. Hanne wachtte echter iets te lang af waardoor ze in de slotfase de gevallen gaten niet op tijd meer dicht kreeg. Ze eindigde als vijfde. Broer Stijn schaatste een assertievere rit, maar kwam halverwege de rit hard ten val door een inhaalactie buitenom, waarvoor hij achteraf werd bestraft met een penalty. Hij werd dus zevende. Tijd om erover te piekeren was er niet, want de finale van de mixed relay moest nog worden geschaatst. In die finale schaatste België continu in medaillepositie tot het halverwege bijna fout liep en de snelheid enorm naar beneden werd gehaald. De uiteindelijke redding kwam van Hanne, die erin slaagde om het gat te dichten én Ward voorbij Japan kon duwen. In de laatste ronden lag dus België weer op medaillekoers en moest Stijn het enkel nog maar afwerken. Hij besloot echter om Canada op het laatste nippertje in te halen en ging van brons naar zilver! De eerste medaille voor de aflossing is binnen. De herenaflossing sloot de tweede wedstrijddag af met de halve finales, maar Korea, Italië en Nederland waren jammer genoeg te sterk. Team België schaatst op zondag daarom de B-finale.

Op zondag kwam Stijn echter niet meer in actie, noch op de 1000m, noch op de aflossing, wegens een knieblessure die hij de vorige dag had opgelopen na zijn valpartij op de 1500m. Hij moet bijgevolg passen voor de tweede wereldbeker in de Verenigde Staten volgend weekend. De aflossing bij de heren moest het dus stellen met Warre en Enzo, die extra ervaring mochten opdoen. Jammer genoeg kwamen de heren samen met team Nederland ten val. Nederland werd hiervoor bestraft en België eindigde als zevende. In het hoofdprogramma was het enkel nog uitkijken naar Tineke (500m) en Hanne (1000m). Voor Tineke hield het na de kwartfinales al op, terwijl Hanne een sterke halve finale schaatste. Jammer genoeg was haar tijd net twee tienden te traag om zich nog te plaatsen voor de A-finale, maar ze pakte revanche door de B-finale vlotjes te winnen en dus als zesde te eindigen. Alle resultaten kan je hieronder terugvinden. Op de volgende World Cup in Salt Lake City zullen we dus enkel Hanne kunnen spotten.

 

 

1000m (1)

1500m

500m

1000m (2)

Hanne Desmet (IDA)

 

5

 

6

Tineke den Dulk (IDA)

16

 

18

 

Stijn Desmet (IDA)

 

7

 

21 (DNS)

Warre Van Damme (STKG)

 

29

 

30

Enzo Proost (STKG)

 

40

 

38

Rino Vanhooren (BSC)

30

 

29

 

Adriaan Dewagtere (STKG)

31

 

37

 

Ward Pétré (YDS)

22

 

23

 

 

Foto: Rino Vanhooren Photography

AD

Onze partners